fbpx Вагітність: візити першого триместру - Клініка Нікамед
Пн-Пт:
09:00-16:00
Вт, Чт:
Вихідний
Сб, Нд:
Вихідний

Вагітність і допологовий догляд тісно пов'язані один з одним. Протягом першого триместру пренатальний догляд включає в себе аналізи крові, медичний огляд, бесіди про спосіб життя і багато іншого.

Ведення вагітності: Перший візит

Як тільки у вас з'явилися підозри, що ви вагітні, заплануйте ваш перший візит до лікаря. Виділіть достатньо часу для відвідування, адже вам з вашим лікарем потрібно буде багато обговорити. Також ви можете прийти на прийом до лікаря з партнером.

Анамнез

Лікуючий лікар задасть багато питань, в тому числі йому буде потрібно інформація про:

  • ваш менструальний цикл
  • використання протизаплідних засобів
  • минулих вагітностях
  • вашу особисті історії хвороби
  • сімейні історії хвороби
  • використання лікарських препаратів, в тому числі рецептурних і ті, що продаються без рецепта, а також харчових добавок

Обов'язково включіть в обговорення навіть такі делікатні питання, як домашнє насильство, аборти або вживання в минулому заборонених речовин. Пам'ятайте, що інформація, якою ви поділитеся, допоможе лікареві подбати про вас і вашу дитину найкращим чином.

Якщо ви в своєму розпорядженні будь-якою інформацією, якою ви не хочете ділитися з вашим партнером або близькими, повідомте її лікареві в приватному порядку.

Дата пологів

Як показує практика, не всі жінки народжують точно в запланований термін. Проте, визначення передбачуваної дати пологів дуже важливо. Точні терміни дозволять вашому лікареві вести спостереження зростання вашої дитини і розвитку вагітності, а також запланувати проведення певних тестів або процедур в найбільш відповідний час.

Для того щоб визначити дату пологів, ваш лікар, швидше за все, відлічить 40 тижнів від початку останньої менструації або додасть сім днів до першого дня останньої менструації, а потім відніме три місяці.

Якщо виникнуть будь-які питання щодо дати пологів, наприклад, якщо ви не знаєте дати останньої менструації або у вас нерегулярний менструальний цикл, ваш лікар може рекомендувати прохойти УЗД з метою підтвердження передбачуваної дати пологів.

Медичний огляд

Ваш лікуючий лікар проведе оцінку вашої ваги, зросту і кров'яного тиску, послухає серцебиття, щоб оцінити загальний стан здоров'я.

Фахівець також огляне піхву і шийку матки на предмет будь-яких відхилень і візьме аналіз, щоб визначити ймовірну наявність інфекції. Зміни в шийці матки і в розмірах матки можуть допомогти у визначенні стадії вагітності.

Вам також може знадобитися проходження Пап-тесту для скринінгу раку шийки матки, в залежності від того, скільки пройшло часу з моменту вашого останнього візиту.

Лабораторні тести

В ході першого візиту вам буде потрібно здати аналіз крові для визначення наступних факторів:

Група крові. Включає в себе визначення резус-фактора. Резус фактор - це спадкова ознака, яка відноситься до певного білка, присутнього на поверхні червоних кров'яних тілець. Якщо у вас визначено негативний резус-фактор, а у батька дитини, резус-фактор позитивний, вашій вагітності буде приділено підвищену увагу.

Гемоглобін. Гемоглобін багатий залізом білок, що міститься в еритроцитах, завдяки якому клітини переносять кисень з легких до частин вашого тіла і транспортують вуглекислий газ назад в легені, щоб з видихом він покинув організм. Низький рівень гемоглобіну є ознакою анемії - брак здорових червоних кров'яних клітин.

Імунітет. Як правило, під час вагітності потрібно визначити наявність імунітету до певних інфекцій, зокрема, до краснухи і вітрянці (вітряної віспи) - в разі, якщо немає даних, які б підтверджували вакцинацію або наявність природного імунітету. Ваш лікуючий лікар також може запропонувати здати аналізи крові для виявлення інших інфекцій, таких як гепатит В, токсоплазмоз, сифіліс, гонорея або хламідіоз. Також може бути рекомендований тест на ВІЛ, вірус, що викликає СНІД.

Крім цього рекомендується здати аналіз сечі на інфекції сечового міхура, сечовивідних шляхів або нирок.

Спосіб життя

В ході візиту першого триместру у вас буде можливість обговорити з вашим лікуючий лікарем важливість правильного харчування і прийому вітамінів для вагітних. Перший візит - відмінна можливість, щоб отримати відповіді на питання щодо тренувань, сексу, впливу умов роботи і використання лікарських препаратів під час вагітності.

Якщо ви курите, попросіть вашого лікаря допомогти вам кинути курити.

Скринінг-тести аномалій плода

Передпологові тести надають лікарю цінну інформацію про здоров'я вашої дитини. Ваш лікуючий лікар може запропонувати проходження УЗД, аналізу крові і інших методів скринінгу для виявлення патологій плоду.

Ведення вагітності: наступні візити першого триместру

Наступні відвідування консультації з ведення вагітності, які зазвичай проводяться кожні чотири тижні протягом першого триместру, ймовірно, будуть коротшими, ніж перше. Ваш лікуючий лікар буде перевіряти вагу і кров'яний тиск, обговорить симптоми, які тривожать вас.

Ближче до кінця першого триместру - від дев'яти до дванадцяти тижнів вагітності - ви зможете почути серцебиття дитини за допомогою невеликого пристрою, яке відображає звукові хвилі серця вашого малюка (Доплер).

Швидше за все, ви не будете мати потребу в додатковому гінекологічному огляді до настання пізніх термінів вагітності.

Пам'ятайте, що ваш лікар завжди готовий підтримати вас під час вагітності. Перший триместр - ідеальний час для обговорення будь-яких питань або проблем, в тому числі особистих або незручних.
Крім того, ви дізнаєтеся, як тримати зв'язок з вашим лікарем між зустрічами. Знання того, що в разі необхідності вам завжди зможуть надати кваліфіковану допомогу, подарує вам дорогоцінний душевний спокій.

НОВОСТИ

УЗД еластографія на сучасному Siemens S 2000

Весь медичний світ на сучасному етапі проводить всі ультразвукові дослідження при захворюваннях печінки, молочної залози, щитовидної залози, використовуючи метод еластографії.

Контрацепція

Якщо ви плануєте використовувати засоби контрацепції, у вас є безліч варіантів.

Планування сім'ї

Здатність зробити вибір, коли завагітніти, безпосередньо впливає на здоров'я і благополуччя жінки.

Післяпологовий період

Після місяців очікування, ведення вагітності та тягарів пологів основну увагу молода мама приділяє догляду за новонародженим.

Післяпологова депресія

Народження дитини може викликати сплеск сильних емоцій - від хвилювання і радості до страху і тривоги.

Пн-Пт:
09:00-16:00
Вт,Чт:
Вихідний
Сб,Нд:
Вихідний
(067) 410 32 24
м. Житомир,
вул. Чуднівська, 102